Софиската математичка гимназија, Оксфорд ја призна за светски лидер

Седум ученици од Софиската математичка гимназија „Паисиј Хилендарски“ освоија 8 медали на меѓународната Жаутиковска олимпијада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан, се пофалија учителите од гимназијата на нивната пресконфереција.

Олимпијадата се одржа од  13 до 19 Јaнуари 2016 година. Софиските математичари се на прво место во тимското класирање.

На олимпијадата участваа 415 ученици од 17 држави, кои се групирани во 54 тимови.

„Учествуваа 10 тимови само од Русија. Тие се многу силни,  тешко е да се справиме со нив“, рече директорот на гимназијата Антони Стојанов.

Прочитајте подетално на следниов линк    >>>>

You May Also Like