(ГАЛЕРИЈА) ЗАВРШИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИОТ ФЕСТИВАЛ „ДЕНОВИ ЗА ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА БУГАРСКАТА КУЛТУРА, ФОЛКЛОР И ТРАДИЦИЈА“

Синоќа со гала концерт во Охрид заврши Интернационалниот фестивал „Денови за претставување на бугарската култура, фолклор и традиција“. Организатори на фестивалот се Здружението за

Read more

ОХРИД ПО ТРЕТ ПАТ ДОМАЌИН НА ФЕСТИВАЛОТ „ДЕНОВИ ЗА ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА БУГАРСКАТА КУЛТУРА, ФОЛКЛОР И ТРАДИЦИЈА“

Здружението за култура и уметност „АРТ ВИВЕНДИ“ – Охрид и Фондација „Жар-С“ – Бугарија и оваа година се организатори на Интернационалниот фестивал „Денови за

Read more

ЧЕСТИТ 24 МАЈ-ДЕНОТ НА СЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Денеска го прославуваме Денот на словенските просветители Св. Кирил и Методиј. Браќата Кирил и Методиј се најмладиот и најстариот син на Лав и Марија,

Read more

ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА МАКЕДОНСКО-БУГАРСКО ПРИЈАТЕЛСТВО СО НОВ ПРОЕКТ ЗА МЛАДИТЕ ШТО САКААТ ДА СТУДИРААТ ВО СОСЕДНА БУГАРИЈА

Македонско-бугарско пријателство ќе им помага на сите заинтересирани млади луѓе, кандидат-студенти од источниот дел на Македонија, кои сакаат своето високо образование да го продолжат

Read more

Охрид домаќин на Фестивалот „Децата од Бугарија пеат и играат во Охрид“

Здружението за култура и уметност АРТ ВИВЕНДИ – Охрид и Фондација Жар-С – Бугарија оваа година се организатори на Детскиот културен фестивал „Децата од

Read more

МБП СО ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА КНИГА, ЈА ПОЧНА ГОДИШНАТА КАНДИДАТ СТУДЕНТСКА КАМПАЊА

Со презентација на книгата „Царка ветерка“ на писателката Љубинка Донева, здружението МБП ја почна кандидат студентската кампања за запишување на кандидат студенти на високообразовните

Read more

МБП Скопје учествуваше во прославата за денот на Светите браќа Кирил и Методиј и на сесловенската писменост-24 Мај во Софија

Здружението Македонско-Бугарско пријателсто- МБП Скопје, по официјална покана од Министерството за образование на Република Бугарија и Државната агенција за Бугарите во странство зеде учество

Read more

МБП-Прилеп ја одбележа 119 –та годишнина од раѓањето на Димитар Талев

Огранокот на здружението „Македонско-Бугарско пријателство“ во град Прилеп ја одбележа 119-та годишнина од раѓањето на големиот бугарски писател со потекло од Прилеп, Димитар Талев.

Read more