МБП награди ученици на денот на писменоста

На денот на писменоста 24 Мај, Здружението Македонско Бугарско Пријателство во градот Кичево организираше литературен конкурс за одбележување на денот на светите браќа Кирил и Методиј.

На конкурсот на тема: “Солунските браќа сонце на словенските народи” зедоа учество ученици од цела Македонија кои пишуваа и твореа во духот на 24 Мај.

Здружението додели наградите и тоа на:

  • трета награда Марија Јаковлеска од ОУ „Санде Штерјоски“ – Кичево
  • втора награда Александра Србиноска од ОУ „Д-р Владимир Полежиноски“ – Кичево
  • прва награда Марија Николоска од Прилеп.

На  денот на Кирил и Методиј присуствуваа претседателката на здужението Маринела Петреска, претседателот на здружението за Македонско Бугарско Пријателство од Кичево, Саша Петкоски, конзулот на Бугарија во Македонија Чавадар Младенов како и бројни предстаници од образованието и културата од градот Кичево.

види галерија >>>

You May Also Like