Комитетот за Култура на Здружението за Македонско-Бугарско пријателство во соработка со Бугарскиот културен институт во Берлин

Претставници на МБП на 16.02.2017 г. по покана на Бугарскиот културен институт, беа гости на оваа културна институција во Берлин, ФР Германија. Во разговорот

Read more

Бугаринот Владимир Којлазов доби Оскар за целосен придонес кон кинематографијата

Бугариja го доби  својот прв Оскаровец.  Владимир Којлазов ја доби наградата Оскар за неговиот придонес во развојот на филмската индустрија, објави  Американската филмска академија.

Read more

Денови на современа бугарска книжевност во Македонија

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје заедно со Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методиј“ – Софија, организира Денови на современа

Read more