Годишнина од смртта на композиторот А. Морфов- автор на Изгреј зора на слободата- химна на ВМРО и прва химна на Народна Република Македонија

На денешен ден пред 83 години, умира големиот бугарски композитор Александар Морфов. автор на маршот на македонските револуционери и првата химна на Република Македонија

Read more

Промоција на книгата „Спомени“ од македонскиот револуционер Васил Хаџи Кимов

На 22 април (сабота), 13:00 часот, во салата на Советот на Општина Штип ќе се одржи промоција на книгата „Спомени“ на познатиот македонски револуционер

Read more

Германија за Хрватска, Турција за Босна, а Бугарија за Македонија

Почетоците на демократизацијата во Бугарија и македонската независност   Стефан Тафров бил прв заменик-министер за надворешни работи (ноември 1991 – мај 1992 и февруари

Read more

Грчките владици го донесоа черепот на свети Kлимент Охридски во Софија

Грчките црковни достоинственици решиле да го донесат черепот на светителот за да го зголемат чествувањето на 1.100-годишнината од упокојувањето на свети Kлимент Охридски, која

Read more

Претставници на МБП положија цвеќе по повод Охридско- Дебарското востание

Денес на 12.09.2016 год. по повод ослободувањето на градот Охрид од српската окупација, раководството на здружението на МБП-Охрид како и раководството на здружението на

Read more

МБП- Кавадарци зеде учество во уредување на воен споменик од прва светска војна кај Дреново

Здружението за ,,Македонско-Бугарско пријателство” МБП-Кавадарци заедно со претседателот Иван Ставров, секретарот Горан Сами и членови од здружението, на ден 30.07. 2016 год.,  (сабота), спроведе акција

Read more