Германија за Хрватска, Турција за Босна, а Бугарија за Македонија

Почетоците на демократизацијата во Бугарија и македонската независност   Стефан Тафров бил прв заменик-министер за надворешни работи (ноември 1991 – мај 1992 и февруари

Прочитај повеќе

72 години од Македонската Крвава Коледа-Божик

Денес на 06.01.2017 година раководството на огранокот на здружението за Македонско Бугарско Пријателство Охрид организира панихида во парохискиот храм Св. Никола – Охрид по

Прочитај повеќе

Грчките владици го донесоа черепот на свети Kлимент Охридски во Софија

Грчките црковни достоинственици решиле да го донесат черепот на светителот за да го зголемат чествувањето на 1.100-годишнината од упокојувањето на свети Kлимент Охридски, која

Прочитај повеќе

Претставници на МБП положија цвеќе по повод Охридско- Дебарското востание

Денес на 12.09.2016 год. по повод ослободувањето на градот Охрид од српската окупација, раководството на здружението на МБП-Охрид како и раководството на здружението на

Прочитај повеќе

МБП- Кавадарци зеде учество во уредување на воен споменик од прва светска војна кај Дреново

Здружението за ,,Македонско-Бугарско пријателство” МБП-Кавадарци заедно со претседателот Иван Ставров, секретарот Горан Сами и членови од здружението, на ден 30.07. 2016 год.,  (сабота), спроведе акција

Прочитај повеќе

МБП присуствуваше на панихида за Константин Каварналиев

Делегација на Здружението Македонско-Бугарско пријателство денеска во Дојран присуствуваше на осветувањето на спомен плочата посветена на Константин Каварналиев, полковник на бугарската армија, кој загинал

Прочитај повеќе