Раководството на МБП му оддаде почит на големиот револуционер и водач на ВМРО Тодор Александров

Во Ново село (Штип) беше одржана панахида во чест на големиот револуционер и водач на ВМРО, Тодор Александров. На денешен ден пред 93 години

Прочитај повеќе

104 години од најмасовниот вооружен бунт во Тиквешијата

По повод 104 години од избувнувањето на Тивешкото востание, претставници на здружението МБП-Кавадарци, положија свежо цвеќе пред споменикот во паркот Полјана во Кавадарци, посветен

Прочитај повеќе

Бугарската амбасада ги одбележа годишнините од смртта на Христо Ботев и полковник Борис Дрангов

Бугарската амбасада во Скопје ги одбележа 141 година од смртта на големиот бугарскиот поет и револуционер Христо Ботев и 100 годишнината од смртта на

Прочитај повеќе

Бугарската Амбасада ќе ги одбележи денот на Христо Ботев и 100 годишнината од смртта на полковник Борис Дрангов.

На 2 јуни 2017 г. во 12.00 ч  во амбасадата на Р. Бугарија во Скопје , пред бистата на Христо Ботев ќе биде положено

Прочитај повеќе

МБП ги одбележа годинишнините од смртта на Гоце Делчев и Пере Тошев

По повод 114 години од загинувањето на идеологот на македонското револуционерно дело Гоце Делчев, претседателот, Петар Колев и претставници на Здружението за „Македонско- Бугарско

Прочитај повеќе

Годишнина од смртта на композиторот А. Морфов- автор на Изгреј зора на слободата- химна на ВМРО и прва химна на Народна Република Македонија

На денешен ден пред 83 години, умира големиот бугарски композитор Александар Морфов. автор на маршот на македонските револуционери и првата химна на Република Македонија

Прочитај повеќе

Промоција на книгата „Спомени“ од македонскиот револуционер Васил Хаџи Кимов

На 22 април (сабота), 13:00 часот, во салата на Советот на Општина Штип ќе се одржи промоција на книгата „Спомени“ на познатиот македонски револуционер

Прочитај повеќе