МБП учествуваше на XVI пролетен семинар организиран во Варна

Здружението за „Македонско – Бугарско Пријателство“ по покана на фондација “Бугарска памет” учествуваше на XVI пролетен семинар организиран во Гранд хотел Варна од 05 до 10 април 2015 .

5Во него учествуваа деца на возраст од 14-18 години од 3 држави и тоа: Македонија, Србија и Бугарија.

Тема на овој семинар беше врската помеѓу националниот и европскиот идентитет

„Силен национален идентитет, силен европски идентитет“.

За овие пет дена децата имаа можност да се сретнат со видни професори, новинари, водители на предавања на националната бугарска телевизија.4

Со тоа тие научија и  го збогатија своето знаење за „Современата историја на Европа“, за

„Кирилицата – азбука на ширењето на словенските народи”.

Дискутураа на тема „Дали треба студентите да работат дури учат

и „Зашто човек не треба да се плаши да биди различен“.

63

1

Последниот ден од семинарот помина во посета на Мадарскиот коник – каменест релјеф во близина на село Мадара, кој што е објавен од Унеско за споменик на светското културно наследство.

You May Also Like