ДЕЛЕГАЦИЈА НА МБП ДЕЛ ОД МАНИФЕСТАЦИЈАТА „ДЕНОТ НА ВРАЦА И ХРИСТО БОТЕВ“

Делегација на Здружението за Македонско-Бугарско пријателство беше дел од конференцијата ” Проблемите на Бугарите во туѓина” којашто се одржа во градот Враца, Република Бугарија,

Read more

ЧЕСТИТ 24 МАЈ-ДЕНОТ НА СЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Денеска го прославуваме Денот на словенските просветители Св. Кирил и Методиј. Браќата Кирил и Методиј се најмладиот и најстариот син на Лав и Марија,

Read more

МБП на прием по повод 6-ти Мај, денот на Бугарската армија и храброст

Синоќа претставници на Македонско-бугарско пријателство на чело со претседателот на здружението, Столе Велков, беа гости на свечениот прием организиран од Бугарската амбасада во Скопје,

Read more

ЗДРУЖЕНИЕТО ЗА МАКЕДОНСКО-БУГАРСКО ПРИЈАТЕЛСТВО СО НОВ ПРОЕКТ ЗА МЛАДИТЕ ШТО САКААТ ДА СТУДИРААТ ВО СОСЕДНА БУГАРИЈА

Македонско-бугарско пријателство ќе им помага на сите заинтересирани млади луѓе, кандидат-студенти од источниот дел на Македонија, кои сакаат своето високо образование да го продолжат

Read more

Охрид домаќин на Фестивалот „Децата од Бугарија пеат и играат во Охрид“

Здружението за култура и уметност АРТ ВИВЕНДИ – Охрид и Фондација Жар-С – Бугарија оваа година се организатори на Детскиот културен фестивал „Децата од

Read more

МБП СО ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА КНИГА, ЈА ПОЧНА ГОДИШНАТА КАНДИДАТ СТУДЕНТСКА КАМПАЊА

Со презентација на книгата „Царка ветерка“ на писателката Љубинка Донева, здружението МБП ја почна кандидат студентската кампања за запишување на кандидат студенти на високообразовните

Read more

МАКЕДОНСКО-БУГАРСКО ПРИЈАТЕЛСТВО ГОСТИН НА ТРАДИЦИОНАЛНИОТ ПРИЕМ ПО ПОВОД ДРЖАВНИОТ ПРАЗНИК 3 МАРТ НА Р. БУГАРИЈА ВО АЛЕКСАНДАР ПАЛАС

Синоќа во хотелот Александар Палас се одржа традиционалниот прием на Бугарската амбасада по повод државниот празник на Бугарија, 3 март. Амбасадорот на Република Бугарија

Read more

МБП-Кичево зеде учество во прославата по повод празникот Св. Трифун во Аугсбург

Претседателот на огранокот на Македонско-Бугарско пријателство во Кичево, Саша Петкоски на 16.02.2019 беше гостин на бугарската заедница во Аугсбург Германија. Поканата до г-н Петкоски

Read more

МБП-Скопје со панихида ја одбележа годишнината за Мара Бунева

Здружението за Македонско-Бугарско пријателство- Скопје (МБП-Скопје) со панихида во црквата Св. Димитриј во Скопје, ја одбележа 91-та годишнина од херојскиот подвиг на револуционерката Мара

Read more