Успешно оддржан фестивалот на бугарскиот фолклор, традиција и култура во Охрид (фото)

На ден 29.06.2017 и 30.06.2017 година во гр.Охрид се оддржа фестивалот ,, ДЕНОВИ НА ПРЕСТАВУВАЊЕ НА БУГАРСКИОТ ФОЛКЛОР,ТРАДИЦИЈА И КУЛТУРА ВО ОХРИД 2017 г.

Прочитај повеќе

(фото)Државниот културен институт на Бугарија со изложба во просториите на Националната галерија на Македонија

Во просториите на Националната галерија на Македонија е отворена изложбата на плакати „Молиер без граници“. Изложбата е  заеднички проект на Државниот културен институт на

Прочитај повеќе

МБП ОХРИД СО ИЗЛОЖБА „МОСТОВИ НА ДУХОТ“ ВО ЧЕСТ НА СВ. НАУМ ОХРИДСКИ

Почитувани, здружението за Македонско -Бугарско пријателство ја има честа да ги покани уметниците од Република Бугарија г-дин. Владимир Запрјанов, г-дин. Румен Статков, г-дин. Христо

Прочитај повеќе

One love- заедничка турнеја на музички ѕвезди од Македонија и Бугарија

Бугарските продуценти Иван Христов и Андреј Арнаудов се на пат да исполнат еден нивен долгогодишен сон, а имено да направат заедничка турнеја на бугарски

Прочитај повеќе

Македонскиот КИЦ во Софија петта година учествува во Европската ноќ на литературата

Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија вечерва, учествува во шестата Европска ноќ на литературата-2017, која во Софија и во 12 градови низ Бугарија

Прочитај повеќе

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „СПОМЕНИ“ НА ВАСИЛ ХАЏИ КИМОВ

Во салата на Советот на Општина Штип денеска беше промовирана книгата „Спомени“ од малку познатиот но историски исклучително значаен штипјанец Васил Хаџи Кимов. Хаџи

Прочитај повеќе