104 години од најмасовниот вооружен бунт во Тиквешијата

По повод 104 години од избувнувањето на Тивешкото востание, претставници на здружението МБП-Кавадарци, положија свежо цвеќе пред споменикот во паркот Полјана во Кавадарци, посветен

Прочитај повеќе

Бугарската амбасада ги одбележа годишнините од смртта на Христо Ботев и полковник Борис Дрангов

Бугарската амбасада во Скопје ги одбележа 141 година од смртта на големиот бугарскиот поет и револуционер Христо Ботев и 100 годишнината од смртта на

Прочитај повеќе

Бугарската Амбасада ќе ги одбележи денот на Христо Ботев и 100 годишнината од смртта на полковник Борис Дрангов.

На 2 јуни 2017 г. во 12.00 ч  во амбасадата на Р. Бугарија во Скопје , пред бистата на Христо Ботев ќе биде положено

Прочитај повеќе

МБП ги одбележа годинишнините од смртта на Гоце Делчев и Пере Тошев

По повод 114 години од загинувањето на идеологот на македонското револуционерно дело Гоце Делчев, претседателот, Петар Колев и претставници на Здружението за „Македонско- Бугарско

Прочитај повеќе

Годишнина од смртта на композиторот А. Морфов- автор на Изгреј зора на слободата- химна на ВМРО и прва химна на Народна Република Македонија

На денешен ден пред 83 години, умира големиот бугарски композитор Александар Морфов. автор на маршот на македонските револуционери и првата химна на Република Македонија

Прочитај повеќе

Промоција на книгата „Спомени“ од македонскиот револуционер Васил Хаџи Кимов

На 22 април (сабота), 13:00 часот, во салата на Советот на Општина Штип ќе се одржи промоција на книгата „Спомени“ на познатиот македонски револуционер

Прочитај повеќе